logo-fundusze europejskie      logo-bip-szkoła-strzelce

Poniedziałek

25.09.2023r.

Wtorek

26.09.2023r.

Środa

27.09.2023r.

Czwartek

28.09.2023r.

Piątek

29.09.2023r.

Obiad 727 kcal

Kluski leniwe z bułką tartą i

jogurtem greckim

Składniki: 80 g ser twarogowy półtłusty (mleko), 50 g

mąka pszenna, typ 450, 40 g jogurt grecki (mleko), 25 g

jaja kurze całe, 5 g masło ekstra (mleko), 3 g bułka tarta (pszenica), 1 g cukier, 0 g sól biała

Napój mleczny jogurtowy 280g

Jabłko 160 g

Kompot wiśniowy

Składniki: 180 g woda, 45 g wiśnie bez pestek, mrożone, 5g cukier

Obiad 696 kcal

Pulpety wieprzowe w sosie

pomidorowym

Składniki: 80 g wieprzowina łopatka, 20 g bułki pszenne

zwykłe, 10 g cebula, 10 g koncentrat pomidorowy, 30%, 8g jaja kurze całe, 6 g Śmietana 18% (mleko), 4 g olej rzepakowy

Ziemniaki z koperkiem

Składniki: 183 g ziemniaki, 1 g koperek

Kalafior z wody, z masłem i bułką tartą

Składniki: 100 g kalafior, mrożony, 8 g masło ekstra (mleko), 4 g bułka tarta (pszenica)

Banan 180 g

Sok marchwiowo-jabłkowy 100% 250 g

Obiad 636 kcal

Gulasz wołowy z kaszą gryczaną, ogórek kiszony

Składniki: 90 g wołowina polędwica, 80 g kasza gryczana, 70 g ogórek kiszony, 60 g papryka czerwona, 50 g

włoszczyzna krojona w paski, mrożona (seler), 10 g olej rzepakowy, 4 g mąka pszenna typ 500, z witaminami, 2 g natka pietruszki

Gruszka 140 g

Kompot owocowy

Składniki: 180 g woda, 45 g mieszanka owocowa,

mrożona, 8 g cukier

Obiad 674 kcal

Fasolka po bretońsku, bułka

pszenna (obiad jednodaniowy)

Składniki: 70 g bułki pszenne wrocławskie, 65 g fasola

biała, nasiona suche, 65 g pomidory w puszce całe, 40 g

boczek wędzony bez kości, 40 g kiełbasa toruńska, 30 g

cebula, 8 g koncentrat pomidorowy, 30%, 1 g czosnek

Kompot porzeczkowy

Składniki: 180 g woda, 45 g porzeczki czarne, mrożone,

5g cukier

Obiad 717 kcal

Filet z okonia nilowego w panierce

Składniki: 100 g filet z okonia nilowego mrożony, 15 g mąka pszenna, typ 500, 15 g olej rzepakowy, 13 g jaja kurze całe, 10 g bułka tarta (pszenica)

Ziemniaki z masłem i koperkiem

Składniki: 160 g ziemniaki, 3 g koperek, 2 g masło ekstra (mleko)

Surówka z marchewki

Składniki: 100 g marchew, 3 g olej rzepakowy, 0 g cytryna

Jabłko 160 g

Sok jabłkowo-gruszkowy 100% 250 g

 

Projekt i wykonanie Szkoła Podstawowa w Strzelcach (woj. łódzkie)