logo-fundusze europejskie      logo-bip-szkoła-strzelce

Poniedziałek

18.09.2023r.

Wtorek

19.09.2023r.

Środa

20.09.2023r.

Czwartek

21.09.2023r.

Piątek

22.09.2023r.

Obiad 777 kcal

Pierogi z serem i jogurtem

naturalnym

Składniki: 150 g pierogi z serem (pszenica, jajka), 30 g

jogurt naturalny, 2% tłuszczu (mleko), 5 g cukier

Pierogi z truskawkami i jogurtem

naturalnym

Składniki: 150 g pierogi z truskawkami (abel), 30 g jogurt

naturalny, 2% tłuszczu (mleko), 5 g cukier

Kompot owocowy

Składniki: 180 g woda, 45 g mieszanka owocowa,

mrożona, 5 g cukier

Obiad 644 kcal

Kotlet schabowy

Składniki: 100 g wieprzowina schab surowy bez kości, 8 g

bułka tarta (pszenica), 8 g olej rzepakowy, 6 g jaja kurze

całe

Ziemniaki z koperkiem

Składniki: 183 g ziemniaki, 1 g koperek

Surówka z marchewki, selera, jabłka i nasion słonecznika

Składniki: 80 g jabłko, 50 g marchew, 30 g seler

korzeniowy, 5 g słonecznik, nasiona, 5 g olej rzepakowy

Jabłko 160 g

Sok jabłkowo-gruszkowy 100% 250 g

Obiad 539 kcal

Bitki z szynki wieprzowej w sosie

własnym z kluskami śląskimi

Składniki: 165 g ziemniaki, 95 g wieprzowina szynka

surowa, 60 g woda, 22 g skrobia ziemniaczana,12 g

cebula, 10 g olej rzepakowy, 7 g jaja kurze całe, 6 g mąka pszenna, typ 450, 1 g sól biała, 0 g pieprz

Ogórek kiszony 100 g

Jabłko 160 g

Kompot wiśniowy

Składniki: 180 g woda, 45 g wiśnie bez pestek, mrożone, 8 g cukier

Obiad 685 kcal

Makaron pełnoziarnisty z

drobiowym sosem bolognese

Składniki: 80 g mięso z piersi indyka, bez skóry, 80 g

makaron pełnoziarnisty (pszenica), 50 g pomidor, 30g

marchew, 30 g seler korzeniowy, 25 g cebula, 10 g olej

rzepakowy, 5 g czosnek, 5 g koncentrat pomidorowy, 30%

Gruszka 150 g

Sok marchwiowo-jabłkowy 100% 250 g

Obiad 588 kcal

Kotlet mielony z miruny

panierowany

Składniki: 100 g miruna świeża, filety bez skóry, 20g jaja kurze całe, 10 g olej rzepakowy, 5 g szczypiorek, 5 g bułka

tarta (pszenica), 5 g mąka pszenna, typ 450

Ziemniaki z masłem i koperkiem

Składniki: 150 g ziemniaki, 3 g masło ekstra (mleko), 3 g koperek

Surówka z marchewki i jabłka

Składniki: 65 g marchew, 30 g jabłko, 5 g olej rzepakowy

Jabłko 160 g

Sok jabłkowy 100% 250g

Projekt i wykonanie Szkoła Podstawowa w Strzelcach (woj. łódzkie)